Vëllezërit Kraja, shembull si duhet të ruhet trashigimia kulturore

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nga një pus i tretur në kaçuba tani është shëndruar në një  monument kulturor. Bëhet fjalë për një pus i cili viteve të 20,e deri në vitin 1966 ishte pothuajse i vetmi burim i ujit për banorët e fshatit Pistull, e sidomos ju ka shërbyer udhtarëve që vinin nga fshtarat për rreth,Gorana,Ana e Malit Kraja por edhe nga Shkodra pasi kjo ishte rruga më e shkurtër për të arritur deri në Ulqin deri në vitin 1953 kurë u ndërtua rruga Ulqin Ana e Malit.

Sipas banorit të këtij fshtati ,njëherit mësuesit në pension Xhemal Muja,  pusi është shrytëzuar  deri në vitin 1966 kurë  në Pistull sillet ujësjellësi.Muja flet edhe për historiatin e këtij pusi ,pikërisht pse thirret pusi i Begës,dhe pse është me rëndësi renovimi i këtij pusi pothuajse të humbur .

Stërnipërit e Begës,marrin iniciativën që të renovojnë këtë pus, dhe ti japin një formë të një monumenti,ku sot shumë kalimtarë bëjnë foto .

Kjo iniciativë e vëllezrve  Sead dhe Artan Kraja mund të jetë një shembull i mirë se si duhet ruajtur dhe kultivuar trashigimia kulturore,aqë më shumë se këto dy të ri jetojnë në SHBA,por vendlindjen asnjëerë nuk e kanë harruar.

Share.