Nimanbegu fton Krivokapiqin që të pranojë refugjatët afganë dhe të mbështes aleatin më të madh – SHBA-në

Ministria e punëve  të jashtme  e Malit të Zi, në kumtesën e dates 18.08.2021, ka deklaruar  se nuk do të pranojë refugjatët nga Afganistani në këtë fazë, duke theksar se Mali I Zi nuk e ka marrë obligimin që përkohësisht të strehojë banorët nga Afganistani, e që ishte kërrkesë e Stejt Departamentit për 100 shtete. Lidhur me këtë deklaratë të Ministrisë së punëve të jashtme ka reaguar sot deputeti Genci Nimanbegu, I cili përmes një statusi në rrjetin social FB, tha: “Mikut ti rrimë pranë dhe të ndihmojmë refugjatët në nevojë”. Nimanbegu poashtu veçon faktin se SHBA-të tani janë shteti me rreth 50 mijë persona me origjinë shqiptare nga Mali I Zi, e poashtu ka edhe shumë shtetas tjerë nga Mali I Zi me kombësi boshnjake, malazeze, serbe, etj.që kanë realizuar ëndrrat e veta  në SHBA, për një jetë më të mirë, kur në Mal të Zi nuk ishte e mundur. Më poshtë mund të lexoni shkrimin e plotë të deputetit Nimanbegu: Ministria punëve të jashtme e MZ (@MVP CG ), deklaron që Mali i Zi nuk do pranojë refugjat nga Afganistani, në këtë fazë.?!? Jam dëshmitarë  si ish i punësuar i UN WFP ku USAID - US Agency for International Development, ishte donatori me i madh i ndihmës për refugjatët gjatë viteve 1991-2004 në Mal të Zi për arsye të luftrave në ish-Jugosllavi. Jemi të gjithë dëshmitarë  që shteti amerikan USA është tani vendi i më se 50,000 personave me origjinë nga Mali i Zi dhe me etni Shqiptare. Edhe Boshnjakët, Malazezët, Serbët dhe shumë të tjerë në MZ kanë gjet fatin e vet në USA. Atje kanë realizuar ëndrrat e veta për jetë më të  drejtë  dhe më të mirë, kur në Mal të Zi kjo nuk ishte e mundshme për to! Prandaj I bëj apel Qeverisë Krivokapiq që edhe një herë të rikonsideroj qëndrimin ndaj refugjatëve afgan të cilët ndihmuan forcat ndërkombëtare, le të ndjekim pozicionin e Shqipërisë , Kosovës dhe Maqedonisë së Veriut  dhe ti dalë në mbështetje aleatit tonë më të madh USA . Qëndrimi i Qeverisë edhe Me NATO edhe Jo me NATO, është i dëmshëm dhe oportunist që u shkon në favor perspektivave jo europiane të Malit te Zi. Ky qëndrim paraqet edhe një kompromis  dhe lëshim të forcave politike që  qeverisin sot Malin e Zi dhe nuk janë sinqerisht për NATO.

Mbahet seanca dëgjimore e ministrit Stijoviq, Nimanbegu kërrkon formimin e Këshillit për bujqësi

Me iniciative te deputetit Genci Nimanbegut, Keshilli  për bujesi prane Kuvendit te Malit te Zi në zhvilloi ndëgjimin konsultativ  me Ministrin e bujqesise, Aleksandër Stijoviq, me temën "Problemet në lidhje me subvencionet për prodhimin e qumështit, rritja në çmimet e produkteve ushqimore, problemi me akcizat e karburantit, problemet me blerjen e ushqimit ,  si dhe me problemet e  marrjes së mbështetjes kreditore për fermerët. Deputeti Nimanbegu tha se qellimi I tij nuk ishte të mbikalohet politikisht me ministrin, por duke I pare se iniciativat e blektoreve dhe protestat e tyre nuk kanë hasur në interesim  nga ana e qeverisë dhe ministries që të inicohet donjë dialog konstruktiv, prandaj e ka inicuar këtë séance konsultative. Nimanbegu tha se problem I bujqësisë dhe blektrorisë nuk ka filluar tani, por problemet duhet ti trajtojmë bashkarisht si sfida me të cilat ballafaqohet bujqësia në Mal të Zi dhe ta ndihmojmë këtë degë në mënyrën më të mire të mundshme. “Mendoj se ne është dashur këtu të kemi edhe blektorët të cilët kanë shprehur dëshirën që të jenë prezent dhe të dëgjojmë nga afër problemet e tyre. Unë kam pasur takim me përfaqesuesit e blektoreve dhe nga takimi me ta, shtroj pyetjen se a duam te ndihmojmë blektorët deri në fund, sepse  një nga problemet evidente është edhe ramja e numrit të bagëtive. Unë kam pasur takim edhe në Ulqin me blektor dhe dua të ndaj një informacion me ju, se në fshatin Brajshë dikur kishte 480 lopë, kurse sot aty ka vetëm 40 lopë. Poashtu kemi edhe problemin e grumbulimit të qumshtit  dhe  mënyrën me të cilën bëhet ky grumbullim. Ne duhet të shohim se në cilën mënyrë mund tu ndihmojmë blektorëve për të zgjedhur këtë situate.  Ministria duhet të ketë partneritet me prodhuesit bujqësorë, në mënyrë që edhe ata të ndiejnë që shteti e vlerëson  punën dhe kontributin e tyre dhe ka dëshirë që prodhimi I tyre të vazhdojë. Sa I përket subvencioneve, unë eë di që ajo nuk mund të bëhet përkrye natët, por ne duhet të japim më shumë subvencione për  produkte të qumshtit në mënyrë që ai të bëhet I qëndrueshëm”, theksoi  Nimanbegu. Ministri  Stijoviq  duke folur për temën e dëgjimit, informoi Këshillin për hapat e mëparshëm në lidhje me subvencionet për qumështin e prodhuar në një mënyrë që subvencionet të përcaktohen përmes dy masave, përkatësisht mbështetjes për zhvillimin e tregut me prodhim  dhe mbështetja e përpunimit të qumështit  në fermë; pastaj mbi mënyrat për të zgjidhur problemet që lidhen me rritjen e çmimeve të ushqimit për kafshë, problemet me akcizat e karburantit, problemet me blerjen e ushqimit dhe për krijimin e bashkëpunimit me Fondin e Investimeve dhe Zhvillimit të Malit të Zi në mënyrë që të sigurojë mbështetje për bujqësinë. Gjithashtu, Ministri informoi për bashkëpunimin që po realizohet me Komisionerët e BE-së të ngarkuar me sektorin e bujqësisë në mënyrë që të përmirësohet më mirë zhvillimi i bujqësisë në Malin e Zi. Ai vuri në dukje se më shumë se dhjetë thirrje publike janë shpallur, në përputhje me Agrobudgetin, i cili synon të mbajë popullsinë e Malit të Zi në fshat, veçanërisht kur bëhet fjalë për fermerë të rinj. Ai është i mendimit se Ministria reagoi në mënyrën më të mirë në periudhën kur nuk kishte Agrobuxhet dhe  njoftoi  për qëllimin e ministries për të punuar edhe më shumë në përmirësimin e situatës në këtë degë të ekonomisë në të ardhmen. Deputeti Nimabegu tha se ai ka parë llogari për një liter qumsht e cila kushton nga 21 deri ne 30 cent, dhe mendon se kjo nuk është në nivelin e mesatares në Mal të Zi dhe se ai blektor ka probleme me cmim aq te ulet. “Ata konsiderojnë se çmimi I grumbullimit të qumshtit duhet të jetë rreth 0,50 cent. Ajo që poashtu kanë kërrkuar blektorët është takimi në mes të prodhuesve, ministris dhe përpunuesve, në mënyrë që të gjendet modeli  më I mirë I bashkëpunimit, tha Nimanbegu. Problemi tjetër I blektorëve është edhe TVSH-ja e cila është tejet e lartë për këtë veprimtari  dhe  nga kjo metodë më së shumti  përfiton shteti. Poashtu edhe Akciza në karburante është një problem tjetër që I shqetëson bujqit, sepse shpenzimet e karburanteve janë tejet të larta për ta, dhe zvogëlimi I cmimit do të ndihmonte bujqit më së shumti në punën e tyre. Deputeti Nimnabegu gjate séances poashtu theksoi se nga bisedat qe ka pasur me bujq, ata kane propozuar qe te formohet nje Keshill per bujqesi, si trup  punues I cili do te ishte si ure lidhese ne mes te prodhuesve dhe ministris dhe nuk do te kishte ëso lloj situatash. Nimanbegu përmendi edhe  një çështje tjetër që ka të bëjë me Ligjin për tokat bujqesore, për të cilin duhet të veprohet në të ardhmen. “Ajo që ne duhet të mendojmë së bashku  është se si  të formojmë pozicionin që prodhuesit bujqësorë të ndihen të respektuar nga ana e shtetit, e I respektuar mund të ndihet vetëm nëse I krijojmë politikat afatgjate që ai të mos ndiejë bariera në punën e vetë. Ne kemi pasur disa lëvizje positive, por ajo që është më e rëndësishmja është se kjo ministri duhet të jetë në teren, ajo nuk duhet të jetë e mbyllur në institucionin e saj, por ajo duhet të ketë takime konstante me prodhues”, përfundoi Nimanbegu. TV Teuta/ Ilmira Lika

Me 3 gusht pritet të bëhet hapja e pikës kufitare Cemi i Trieshit-Grabom

Me 3 gusht pritet të bëhet hapja e pikës kufitare Cemi I Trieshit-Grabom, kështu deklaroi sot ministri I punëve të brendshme të Malit të Zi Sergej Sekulloviq në Kuvendin e Malit të ZI, gjatë pyetjes së deputetit Genci Nimanbegu.
Sot në kuadër të pyertjeve të deputetit dhe orës së kryeministrit, deputeti Genci Nimanbegu I ka shtruar pyetje ministrit të punëve të brendshme Sergej Sekulloviq lidhur me hapjen e pikave kufitare Cemi I Trieshit-Grabom, Skje –Zogaj, Shënkoll-Pulaj dhe mbi ecurinë e procedurave për lundrueshmerinë e lumit Buna. Ministri Sekulloviq tha se Ministria e Punëve të Brendshme e Malit të Zi, në bashkëpunim me Ministrinë e Punëve të Brendshme të Republikës se Shqipërisë, ka marrë të gjitha masat dhe aktivitetet e nevojshme për të hapur vendkalimin kufitar Cemi i Trieshit -Grabom. Hapja e këtij vendkalimi kufitar do të bëhet me 3 gusht, precizoi Sekulloviq. Kur bëhet fjalë për vendkalimin e përbashkët kufitar Skjë - Zogaj, ndërtimi i këtij kufiri varet nga dinamika e lidhjes së rrugës në territoret malazeze dhe shqiptare, shtoi Sekulloviq.
Nimanbegu Theksoi se kjo pikë kufitare është shumë e rëndësishme dhe jetësore, jo vetëm për lidhjen e këtyre dy vendeve, por edhe për valorizimin turistik të atyre zonave tejet të bukura, duke insistuar në përshpejtimin e procedurave për hapjen e pikës kufitare Skjë –Zogaj, për të cilën tha se do të ishte mirë që së paku ajo të hapet për sezonin e ardhshëm turistik.
Ai poashtu për projektin e lundrueshmerisë së Bunës tha se nuk ka fituar përgjigje adekuate, sepse ministria duhet të jetë e informuar mirë me ecurinë e këtij projekti I cili sipas Nimanbegut parasheh edhe ndërtimin e urës dhe hapjen e pikës kufitare, duke theksuar se duhet të konsiderohet që edhe Ulqini duhet të ketë pikë kufitare detare. Nimanbegu tha se lundrueshmeria e Lumit Buna nuk duhet të pres dhe të kalojnë ditët sepse për momenti është një nga projektet më zhvillimore të Malit të Zi, e cila do të lidhte jo vetem Ulqinin dhe Shkodrën, por i tërë bregu i detit do të ishte i lidhur me Liqenin e Shkodres. TV Teuta/Ilmira Lika

Bashkësia islame organizoi program fetar për kthimin e pronave të Valdanosit

Bashkësia islame, mexhlisi në Ulqin organizoi program fetar me rastin e miratimit të Ligjit për kthimin e pronave të Valdanosit, në të cilin bashkësia islame, mexhlisi në Ulqin ka rreth 92 mijë e 823 metra katrorë. Në këtë program u bë leximi i kuranit, salavate dhe mevlude dhe u zhvillua në praninë e të ftuarve nga struktura të ndryshme shoqërore.
Kryeimami i mexhlisit të Ulqinit Ali Bardhi gjatë këtij progrmami, tha se ky kthim i pronës u mbeshtet me idene e drejtesise, me durim e sakrifice dhe u arrit qe ky amanet te percillet deri ne momentet finale. Ai spjegoi se Vakfi i parë, apo vakfi i madh ka 1605 rrenje, vakfi i dyte ka 318 rrenje dhe ne total jane 1923 rrenje ulliri me nje siperfaqe prej 92mijë e 823 metra katrorë.
Të pranishëmve iu drejtua edhe deputeti Genci Nimanbegu i cili e finalizoi këtë padrejtësi me ligj dhe i cili ju uroi të gjithë pronarëve dhe bashkësive fetare këtë pronë, duke ju dëshiruar që ta përdorin për të mirën e bashkësisë dhe nevojtarëve.
"Me 23 qershor Ligji per Valdanos ka hy në fuqi, është nënshkruar dhe ka hy në fletë zyrtare, dhashtë zoti, me një korrik do të hyjë në fuqi edhe ka me fillua procedura e kthimit të pronës. Unë së pari dua të ju dëshiroj juve si pronar të vakfit, si Bashkësi islame, ishalla e gëzoni, ishalla e përdoroni për të mirë edhe të bashkësisë tuaj edhe të nevojtarëve. Kuvendi i Malit të Zi e ka pru vendimin, unë si përfaqësues i juaj, si i dërguari juaj për me fol në emër tuaj në Kuvendin e Malit të Zi, e kemi krye obligimin tonë dhe detyrën tonë.  Si duket  Zoti edhe i rregullon ato punë, në atë formë donjiherë si e mira vjen nëpër shumë rrugë. Duhet të dimë se jetën në këtë vend na e kanë lanë të parët tanë, e ata të parët tanë na kanë dhënë disa obligime e ato obligime duhena me i krye me nderë", u shpreh Nimanbegu.
Të pranishëmve iu drejtua edhe Reisi i Bashkesise islame Rifat efendi Fejziq, i cili tha se Ulqini ishte njeri nga vendet që përjetuan shumë padrejtësi, siç  ishte marrja e xhamisë së detarëve, xhamia në Kala, është rrënuar xhamia ku sot gjendet parkingu, është rrënuar xhamia dhe eshtërit e paraardhësve tanë në Metriz ku u ndërtua kisha, janë marrë shumë vakufe dhe këto padrejtësi kanë zgjatur shumë.
"Atje i keni të parët tuaj, gjyshërit tuaj që e kanë bërë vakuf. Vakufin në Valdanos e kanë lënë individët,në mesin e të cilëve ishin edhe dy gra si dhuruese më të mëdha të vakufit të cilave ju këndohet Hatmja. Të nderuar vëllezer dhe motra, të gjithë ata që japin kontributin që të ruhet, mbrohet dhe kthehet vakufi, e kanë shpërblimin sikur pjesëtarë të dhënjes së vakufit", theksoi Fejziq.
Pas mevlydit dhe faljes se namazit te akshamit, u organizua edhe një koktej i rastit. Ilmira Lika

Opozita takohet me ambasadoren Oana Popa

Sot u mbajt takimi i  përbashket I përfaqësuesve të opozitës me Shefen e delegacionit të UE në Mal të Zi, Ekselencen e saj Kristina  Oana  Popa në të cilin u theksua se dialogu dhe kompromisi brenda Malit të Zi qytetarë dhe  evropian  nuk guxon të ketë asnjë alternative. Pas takimit, i cili u mbajt me iniciativë të përfaqësuesve të opozitës në Këshillin  për Reformën Gjithëpërfshirëse Zgjedhore, deputetët Draginja Vuksanoviq-Stankoviq, Boris Mugosha, Amer Smailoviq dhe Genci Nimanbegu dolën me një deklaratë të përbashkët, të cilën mund ta lexoni më poshtë: Arsyeja për këtë takim pune  ishte largimi i përfaqësuesve të opozitës nga Këshilli për Reformën Gjithëpërfshirëse Zgjedhore, pas votimit për anëtarët që I bashkangjiten këtij Këshilli nga radhët e OJQ-ve e më pas edhe të komunitetit akademik. Delegacioni I BE-së  u  informua se ndërprerja e pjesëmarrjes në punën e Këshillit ka ndodhur si përgjigje e anëtarëve të Këshillit nga radhët e opozitës ndaj mbivotimit  nga shumica parlamentare, të cilët me këto veprime  treguan mungesë të vullnetit thelbësor për dialog dhe kompromis .Është në pyetje një veprim në të cilin ka një politizim të tepërt të të gjithë këtij procesi si  dhe një qasje  e cila në plan të parë ka kriterin e aspiratave politike dhe jo cilësinë e referencave të ofruara. Kjo gjithashtu ka treguar se nuk ka vullnet politik  që  të avancohet besimi midis akterëve të ndryshëm në skenën politike në mënyrë që të përmirësohet legjislacioni zgjedhor dhe të rritet besimi i opinionit në procesin zgjedhor. Poashtu është theksuar edhe  kompleksiteti I mjedisit socio-politik në të cilin Qeveria nuk ka mbështetjen e shumicës në Parlament, kurse Parlamenti nuk ka kuorum për punë në plenum.  Është theksuar se është e domosdoshme që forcat qytetare dhe evropiane në shoqërinë malazeze, të gjejnë përgjigje për çështje urgjente të avancimit të mjedisit zgjedhor, zgjedhjes së Prokurorit suprem shtetërorë, gjyqtarëve të Gjykatës Kushtetuese, anëtarëve të Këshillit Gjyqësor, si  dhe të të gjitha atyre çështjeve që kërkojnë shkallë më të lartë të harmonizimit të  akterëve politikë, duke përfshirë këtu edhe bisedat për zgjedhje të mundshme të parakohshme. Përfaqësuesit e opozitës kanë dënuar sulmet e pashembullta dhe anticivilizuese ndaj udhëheqësis së Parlamentit në prag të votimit të Rezolutës mbi Srebrenicën,  me çka po bëhet një atak I koordinuar ndaj Parlamentit për shkak të faktit se ka bërë një hap përpara civilizues duke sjellur Rezolutën e cila ka për qëllim pajtimin në rajon dhe heqjen e përgjegjësisë nga çdo popull, për vepra  brutale të kryera nga disa individë. Në këtë kontekst është kritikuar edhe deklarata e kryeministrit pas votimit  të Rezolutës, e cila është një hap mbrapa  ndaj pranimit të vlerave të civilizimit dhe afirmimit të standardeve evropiane. Shefja e Delegacionit të Bashkimit Evropian, Kristina Oana Popa, deklaroi se Bashkimi Evropian me kujdes përcjell proceset aktuale dhe inkurajon akterët politikë të jenë konstruktivë dhe të bashkëpunojnë. Ambasadorja Oana Popa theksoi se procesi i integrimit evropian duhet të jetë mbi interesat partiak dhe se forcat pro-evropiane duhet të bashkëpunojnë në reformat kyçe  nga agjenda evropiane në mënyrë që të mundësojnë avancimin e mëtejshëm të Malit të Zi në rrugën drejt BE-së. Në fund, deputetët shprehën gatishmërinë për të filluar një dialog gjithëpërfshirës me qëllim të arritjes së  kompromisit të nevojshëm rreth përmbushjes  thelbësore të obligimeve në rrugën e integrimit në BE, si drejtimi i vetëm në të cilin duhet të qarkullojë Mali I Zi qytetarë, multietnik, sekular dhe antifashist.  

Beçiq pret dy pjesëtarë të pronave të Gjirit të Valdanosit

Kryetari i Parlamentit të Malit të Zi, Aleksa Beçiq dhe deputeti  Genci Nimanbegu  I priten sot në Kuvendin e Malit të Zi  dy pjesëtarë të pronës së Gjirit të Valdanosit, Avdula Dedvishi  dhe Negjelko Llazoviq. Duke folur për situatën komplekse në të cilën u gjendën pronarët gjatë katër dekadave të fundit, Presidenti Beçiq shprehu kënaqësinë me faktin që përbërja  e 27-të e Kuvendit, me miratimin e Ligjit për eliminimin e pasojave të konfiskimit të pasurisë në Gjirin e Valdanosit, korrigjoi  këtë padrejtësi. Ai theksoi se në periudhën e ardhshme ai do të përpiqet të jetë një faktor korrigjues për zgjidhjet ekzistuese ligjore që do të përmirësojnë jetën e qytetarëve  duke veçuar se  ky është shembulli më i mirë se si fiton Mali i Zi. Në emër të të gjithë qytetarëve të komunës më jugore të Malit të Zi, bashkëbiseduesit falënderuan Kryetarin  e Kuvendit për  njohjen e rëndësisë së kësaj çështjeje të rëndësishme, e cila u mundësoi ish-pronarëve dhe trashëgimtarëve të tyre ligjorë të kthejnë pronat dhe ullishtat. Deputeti Genci Nimanbegu, me propozimin e të cilit Parlamenti i Malit të Zi miratoi Ligjin për kthimin e kësaj prone, poashtu shprehu edhe njëherë falenderimin ndaj të gjitha klubeve të Kuvendit të cilat e mundësuan që kjo padrejtësi  të hiqet dhe prona tu kthehet pronarëve ligjorë.

Sot votohet Ligji mbi Valdanosin, njoftoi deputeti Nimanbegu, si propozues i ketij ligji

Sot në Kuvendin e Malit të Zi në rend të ditës për votim do të jetë  Ligjit mbi Valdanosin për të cilin të gjitha klubet e deputetëve që marrin pjesë në seancat plenare kanë dhënë mbështjetje e tyre të parezervë lidhur me votimin e këtij ligji i cili shpresojmë të ndodh sot  dhe do të menjanë një padrejtësi të madhe ndaj pronarëve të këtyre pronave padrejtësisht të marra para 43 viteve. Deputeti Genci Nimanbegu ishte propozues i këtij ligji dhe e mbrojti këtë pikë të rendit të ditës dhe përmes statusit të tij në Facebook njoftoi se kjo pike sot do të votohet. Ai në diskutimin e tij më heret tha se është thellë I prekur me diskutimet e zhvilluara dhe mbështetjen e dhënë në Kuvend dhe se kjo nuk është vetëm një betejë e tij dhe të ish pronarëve, por e tërë komunitetit të Ulqinit. Votimi pritet të jetë sot rreth ores 12.00, kurse TV Teuta do të bëjë transmetimin e drejtpërdrejtë.

Nimanbegu: Historitë e nënave nga Srebrenica copëtojnë zemrën nga dhimbja…

Deputetët në Kuvendin e Malit të Zi sot kanë shqyrtuar Propozim Rezolutën mbi krimin në Srebrenicë të ciln e kanë nënshkruar një grup deputetësh nga subjekte të ndryshme të opozitës: Ervin Ibrahimoviq, Genci Nimanbegu, Dragutin Papoviq, Fatmir Gjeka, Damir Shehoviq dhe Rashko Konjeviq. Ndërkaq, deputeti Genci Nimanbegu vlerësoi se gjuha e përdorur kohëve të fundit në Kuvend ka sjellur këtë rezolut në rend të ditës. Ai theksoi se kjo histori është par ekselens politike pasi kjo shoqëri nuk ka praktikë dhe shkencë demokratike për të qenë në gjendje të tregojë haptas për historinë pa qëllime revizioniste, pa synimin e shtrembërimit të historisë, pa synimin për të portretizuar një komb si viktimë, kurse tjetrin si kriminel.
“0,1,2,3,4,5,6, ... Po rendis vitet nga 0-90 nga mbi 8 mijë viktima të gjenocidit në Srebrenicë. Ata u ekzekutuan, u vranë dhe u varrosën disa herë. Nëse të gjithë meshkujt i dëboni nën urdhër, atëherë ai është gjenocid dhe një krim i tmerrshëm. Unë në vitin 2004, pata mundësinë të pres Shoqatën e Nënave të Srebrenicës dhe fëmijët e tyre. Historitë e tyre nuk janë tronditëse, ata copëtojnë zemrën nga dhimbja. Por fjala që ato  thonë është: Të mos përsëritet më. TË MOS PËRSËRITET MË! –theksoi ndër të tjera Nimanbegu.   
"Nëse ka përfaqësues politikë që thonë se kjo nuk ishte krim, ne mund ta kemi këtë frikë. Këto hapësira këtu kanë nevojë për politikanë që do të jenë heronj, nuk do të jenë popullistë, të cilët do të ulen dhe do të flasin për këto tema. Nëse jemi të sinqertë që të pranojmë vlerat evropiane, vlerat të cilat bashkësia ndërkombëtare na ka vendosur si një model vlere, duhet të shohim se ata nuk ishin të njëanshëm në përcaktimin e madhësisë së krimit, duke e përcaktuar atë si gjenocid. Është  lehtë për tu përshtatur populizmit, është e lehtë për të përshtatur historinë aktuale me qëllimet tona për zgjedhjet e ardhshme, nesër, për një vit, për pesë vjet. Më vjen keq që neve në këtë institucion të  fajësojmë Kombet e Bashkuara për krime. Krimet i kanë kryer nga njerëzit tanë. Ata nuk kanë tërhequr pushkët, ata nuk kishin gur në duar, nuk hodhën bomba, nuk dogjën fshatra. Nëse si instrument ishin të pafuqishëm për ta parandaluar atë, mesiguri kanë një zinxhir përgjegjësie, por ata nuk kanë bërë krime. Ju si popull nuk jeni vendosur në shënjestër, por politikanët që drejtuan popullin tuaj në vitet e '90-ta", theksoi Nimanbegu./ TV TEUTA    

Takimi Forca-Demokratët: Të punojmë në ndërtimin e kohezionit shoqërorë

Kryetari I Forcës së Re Demokratike Nazif Cungu dhe deputeti Genci Nimanbegu, janë takuar sot me Kryetarin e Parlamentit të Malit të Zi dhe njëherit Kryetarin e Demokratëve, Aleksa Beçiq. Dy kryetarët kanë shkëmbyer  mendimet mbi situatën aktuale politike në Mal të Zi, dhe në nivel të  bashkësive  lokale, e në  veçanti  mbi pozitën e Kuvendit dhe rolin e tij në procesin e tranzicionit të pushtetit. Bashkëbiseduesit kanë konstatuar  se kjo është një mundësi  ideale për të avancuar marrëdhënjet në të gjitha nivelet, midis Demokratëve të Malit të Zi, si parti qytetare  dhe Forcës, si një parti që përfaqëson komunitetin kombëtar shqiptar. Cungu dhe Beçiq  posaçërisht kanë theksuar brengosjen për shkak të nxitjes së urrejtjes ndërnacionale, si dhe për shkak të promovimit të papërgjegjshëm të jotolerancës fetare, duke u  dakorduar plotësisht me qëndrimin se është obligim I të gjithëve bashkë që të punojnë në uljen e tensioneve, pajtimin dhe ndërtimin e kohezionit shoqërorë, I cili, siç kanë theksuar, është një nevojë thelbësore e  Malit të Zi dhe e të gjithë qytetarëve të tij. Gjatë takimit, kryetari i Forcës, zotëri Cungu, përsëri e ka uruar kryetarin e Kuvendit, duke konstatuar se Z. Beçiq udhëheq Kuvendin në përputhje me Kushtetutën dhe ligjet, dhe se posaçërisht është I dukshëm  një qëndrim i balansuar  ndaj të gjithë deputetëve, pavarësisht se cilës parti I takojnë. Kryetari i Forcës shfrytëzoi rastin që në mënyrë të posaçme  të falenderojë Demokratët dhe kryetarin Beçiq  për mbështetjen e tyre për Ligjin për Kthimin e të Drejtave të Pronës në Valdanos, i cili u iniciua nga deputeti i Listës Shqiptare, zotëri  Genci Nimanbegu. Cungu ftoi Beçiqin që  të vizitojë selinë e Forcës në Ulqin dhe të vazhdojnë bisedimet mbi bashkëpunimin ndërpartiak midis dy subjekteve, të cilat me forcat e veta  mund të kontribuojnë shumë në avancimin  e përgjithshëm të Malit të Zi në rrugën e tij evropiane. Kryetari Beçiq e ka përsëritur shumë here qëndrimin e prerë se partitë të cilat përfaqësojnë pakicat, duhet të jenë pjesë e pushtetit,  pa marrë parasysh se kush e ushtron atë pushtet dhe se kjo mund të jetë praksë në të gjitha nivelet e qeverisjes. Kjo, sipas fjalëve të tij, do të ishte një vërrtetim I sinqert se gjërat e trashëgua negative nga e  kaluara e afërt po tejkalohen me sukses, kurse idetë progresive të politikave  të pjekura dhe të përgjegjshme, po e marrin primatin në shoqërinë tonë. Poashtu, kryetari Beçiq falenderoi kryetarin Cungu dhe deputetin Nimanbegu për qasjen e tyre korekte dhe konstruktive, si dhe për qëndrimet paqësore gjatë prezantimit të ideve dhe politikave të Forcës.  

Nimanbegu: Më shumë investime në bujqësi, produktet vendore investim i qëlluar

Ditë më pare në kuadër të Pyetjeve të deputetëve, deputeti Genci Nimanbegu I shtruar pyetje ministrit të bujqësisë Aleksandar Stijoviq lidhur me mjetet e dedikuara për bujqësi për komunat Ulqin, Tuz, Plavë dhe Guci.Pyetja vijon: Sa  mjetet finansiare  i ka ndarë Ministria e bujqësisë  si mbështetje për zhvillimin e bujqësisë në vitin 2021, përmes subvencioneve dhe aktiviteteve të rregullta të ministrisë, e poashtu në mënyrë  të ndarë  edhe përmes masave të Qeverisë së Malit të Zi për zbutjen e situatës nga pandemija për bujq dhe blektor, me të dhëna nga komunat: Plavë, Guci, Tuz dhe Ulqin me të dhëna krahasuese nga vitet  2018, 2019 dhe 2020. Në përgjigjen e ministrit dhënë deputetit Nimanbegu e ka njoftuar me të dhëna krahasuese për 4 vite në 4 komuna, në periudhën 1 janar-30 prill, siç janë : Pagesat e pleqërisë: -viti 2018 - 181.348 mije euro -viti 2019 - 182.193 mije euro -viti 2020 - 181.034 mije euro -viti 2021- 198.989 mije euro Pagesat për grumbullimin e qumshtit: -viti 2018 - ZERO euro -viti 2019 - 10.395 mije euro -viti 2020 - 204.097 mije euro -viti 2021- 66.477 mije euro Sipas ministrit Stijoviq duke i krahasuar këto të dhëna, ai konstaton se ky është tregues se ka ekzistuar një parregullësi në kryerjen e pagesave, të cilat janë dhënë edhe me vones për vitin e kaluar ose si avans për  vitin  e ardhshëm, prandaj kemi një disbalans kaq të madh. Ministri Stijoviq  tregoi poashtu se tani në vitin 2021 pagesat janë duke u kryer në mënyrë mujore. Në diskutimin e mëtejshëm, deputeti Nimanbegu theksoi edhe problemin me të cilin ballafaqohen bujqin në përgjithësi, si dhe problemin e mosfinancimit të Komunës së Tuzit e cila drejtpërdrejt e dëmton edhe bujqësinë, sepse vitin e kaluar kanë finansuar bujqësinë me 150 mijë euro, kurse këtë vit kanë planifikuar  272 mijë euro. Problemi kryesor është vonesa e sjelljes së Ligjit mbi buxhetit, e cila shkakton pasoja në ekonomi sepse në të gjitha veprimtaritë nuk ka mjete financiare të cilat e gjenerojnë prodhimin  shoqërorë. “Nëse Mali i Zi është në gjendje të prodhojë disa qindra milion ushqim, mendoj se ky numër mund të vlerësohet në rreth 500 milion,  dhe kjo  do të thotë  se mund të jetë rreth 10 përqin e prodhimit tonë bruto. Ne duhet që së paku pjesën e dhjetë të saj ta drejtojmë kah bujqësia, sepse  investimi në bujqësi shumë më mirë do ti kthehet shtetit se sa  investimet në aktivitete tjera”, theksoi Nimanbegu.

Genci Nimanbegu: Urgjentisht të zgjidhet çështja e zhdukjes se Rudolf Elezoviqit

Sot në seancën parlamentare deputeti  Genci Nimanbegu i është drejtuar Ministrit të Punëve të brendshme Sergej Sekulloviq, lidhur me rastin e zhdukjes se bashkëqytetarit dhe zyrtarit te lartë të MPB-së Rudolf Elezoviq. “Mendoj se e tërë Ministria e punëve të brendshme dhe i tërë sistemi i sigurisë duhet të çohet në këmbë dhe të zgjidhet sa më parë kjo çështje. Shpresojmë të jetë pozitive dhe që zotëri Elezoviqi do të gjendet i gjallë dhe shëndosh, por pa marrë parasysh se ju keni të dhëna  operative të cilat nuk mund ti ndani me neve, mendoj se duhet të jetë mesazh për të gjithë zyrtarët e MPB-së se shteti rrin pas tyre dhe ju garanton sigurinë e tyre maksimale”. Ministri Sekuloviq në përgjigjen të cilën ia dha deputetit Nimanbegu, tha se plotësisht pajtohet me konstatimin e tij. “Do të bëjmë çdo gjë që është në fuqinë tonë që të zgjidhim këtë çështje dhe më e rëndësishmja është që ai të jetë shëndosh e mirë dhe të tillë ta gjejmë”, përfundoi Sekulloviq.

Nimanbegu: Data e sotme kishte viktima dhe vrasje. U ngrit akuza ndaj Millosheviqit dhe disa zyrtarëve

Në kujtim të datës së sotme, 27 majit te vitit 1999, deputeti Genci Nimanbegu gjatë diskutimit në seancën e kuvendit, në kuadër të Orës së Kryeministrit, tha se sot duhet të kujtojmë disa vepra që na lidhin me këtë datë. "Në këtë datë kishte viktima dhe të vrarë, si dhe vrasje të pazgjidhura. Poashtu, në datën e sotme me 27 maj 1999, u ngrit aktakuza kundër Sllobodan Millosheviqit dhe katër zyrtarëve të lartë serbë në atë kohë për shkeljen e të drejtave të njeriut dhe luftës, dhe kjo sigurisht është një datë që të gjithë duhet ta kujtojmë. Por si e ndiejm në brendësinë tonë çdokush nga ne këtë aktakuzë, ne të gjithë e dimë mirë, por kjo është pjesë e historisë tonë dhe për këtë arsye të gjithë e dimë se vetëm duke i zgjatur duart njëri-tjetrit dhe me ndihmën e bashkësisë ndërkombëtare, ne mund të ecim përpara", theksoi Nimanbegu në Kuvendin e Malit të Zi.