Nove – stare mjere: u diskoteke i kafiće isključivo vakcinisani i testirani

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prema novim mjerama Vlade Crne Gore, ulazak u unutrašnjost kafića, klubova i diskoteka biće moguć samo za osobe koje posjeduju dokument da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu, da posjeduje negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preboljela Kovid-19 infekciju i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, ne starijeg od 48 sati.   Nove mjere, kako je saopšteno, važe od danas do 20. avgusta.

Za lica koja imaju do 18 godina neće se  zahtijevati  ispunjavanje  bilo kojeg od ovih uslova, osim prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove.

“U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test).Pod istim uslovima, kako je navedeno, omogućava se prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom”, naveo je direktor IJZ Igor  Galić.

Masovna okupljanja i festivali, koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne COVID potvrde, odlažu se do 20. avgusta. U pitanju su događaji poput Bokeške noći, karnevala i sl.

Galić je dodao da će građani koji se ubuće budu vakcinisali ili radili PCR ili brzi antigenski test, dobiti  nacionalnu COVID potvrdu koja se izdaje na vakcinalnom punktu ili kod izabranog ljekara. Na njoj ćese  naći sljedeći podaci:

  • Dokaz o jednoj ili obje doze vakcine;
  • Negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata;
  • Pozitivan PCR koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana;
  • Negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje, Aleksandar Sekulić, saopštio je da dosadašnje potvrde i dalje važe, te da skeniranje traje dvije sekunde, i da će od sjutra biti moguće i online preuzimanje.

Najdalje do ponedeljka, biće omogućeno preuzimanje Nacionalne digitalne potvrde preko portala eZdravlje. Na taj način će se skratiti put građanima koji ispunjavaju jedan od četiri propisana uslova – neće morati da idu ni na vakcinalni punkt ni kod izabranog ljekara, već će potvrdu preuzimati online.

Share.