Mbahet seanca dëgjimore e ministrit Stijoviq, Nimanbegu kërrkon formimin e Këshillit për bujqësi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Me iniciative te deputetit Genci Nimanbegut, Keshilli  për bujesi prane Kuvendit te Malit te Zi në zhvilloi ndëgjimin konsultativ  me Ministrin e bujqesise, Aleksandër Stijoviq, me temën “Problemet në lidhje me subvencionet për prodhimin e qumështit, rritja në çmimet e produkteve ushqimore, problemi me akcizat e karburantit, problemet me blerjen e ushqimit ,  si dhe me problemet e  marrjes së mbështetjes kreditore për fermerët.

Deputeti Nimanbegu tha se qellimi I tij nuk ishte të mbikalohet politikisht me ministrin, por duke I pare se iniciativat e blektoreve dhe protestat e tyre nuk kanë hasur në interesim  nga ana e qeverisë dhe ministries që të inicohet donjë dialog konstruktiv, prandaj e ka inicuar këtë séance konsultative. Nimanbegu tha se problem I bujqësisë dhe blektrorisë nuk ka filluar tani, por problemet duhet ti trajtojmë bashkarisht si sfida me të cilat ballafaqohet bujqësia në Mal të Zi dhe ta ndihmojmë këtë degë në mënyrën më të mire të mundshme.

“Mendoj se ne është dashur këtu të kemi edhe blektorët të cilët kanë shprehur dëshirën që të jenë prezent dhe të dëgjojmë nga afër problemet e tyre. Unë kam pasur takim me përfaqesuesit e blektoreve dhe nga takimi me ta, shtroj pyetjen se a duam te ndihmojmë blektorët deri në fund, sepse  një nga problemet evidente është edhe ramja e numrit të bagëtive. Unë kam pasur takim edhe në Ulqin me blektor dhe dua të ndaj një informacion me ju, se në fshatin Brajshë dikur kishte 480 lopë, kurse sot aty ka vetëm 40 lopë. Poashtu kemi edhe problemin e grumbulimit të qumshtit  dhe  mënyrën me të cilën bëhet ky grumbullim. Ne duhet të shohim se në cilën mënyrë mund tu ndihmojmë blektorëve për të zgjedhur këtë situate.  Ministria duhet të ketë partneritet me prodhuesit bujqësorë, në mënyrë që edhe ata të ndiejnë që shteti e vlerëson  punën dhe kontributin e tyre dhe ka dëshirë që prodhimi I tyre të vazhdojë. Sa I përket subvencioneve, unë eë di që ajo nuk mund të bëhet përkrye natët, por ne duhet të japim më shumë subvencione për  produkte të qumshtit në mënyrë që ai të bëhet I qëndrueshëm”, theksoi  Nimanbegu.

Ministri  Stijoviq  duke folur për temën e dëgjimit, informoi Këshillin për hapat e mëparshëm në lidhje me subvencionet për qumështin e prodhuar në një mënyrë që subvencionet të përcaktohen përmes dy masave, përkatësisht mbështetjes për zhvillimin e tregut me prodhim  dhe mbështetja e përpunimit të qumështit  në fermë; pastaj mbi mënyrat për të zgjidhur problemet që lidhen me rritjen e çmimeve të ushqimit për kafshë, problemet me akcizat e karburantit, problemet me blerjen e ushqimit dhe për krijimin e bashkëpunimit me Fondin e Investimeve dhe Zhvillimit të Malit të Zi në mënyrë që të sigurojë mbështetje për bujqësinë. Gjithashtu, Ministri informoi për bashkëpunimin që po realizohet me Komisionerët e BE-së të ngarkuar me sektorin e bujqësisë në mënyrë që të përmirësohet më mirë zhvillimi i bujqësisë në Malin e Zi. Ai vuri në dukje se më shumë se dhjetë thirrje publike janë shpallur, në përputhje me Agrobudgetin, i cili synon të mbajë popullsinë e Malit të Zi në fshat, veçanërisht kur bëhet fjalë për fermerë të rinj. Ai është i mendimit se Ministria reagoi në mënyrën më të mirë në periudhën kur nuk kishte Agrobuxhet dhe  njoftoi  për qëllimin e ministries për të punuar edhe më shumë në përmirësimin e situatës në këtë degë të ekonomisë në të ardhmen.

Deputeti Nimabegu tha se ai ka parë llogari për një liter qumsht e cila kushton nga 21 deri ne 30 cent, dhe mendon se kjo nuk është në nivelin e mesatares në Mal të Zi dhe se ai blektor ka probleme me cmim aq te ulet.

“Ata konsiderojnë se çmimi I grumbullimit të qumshtit duhet të jetë rreth 0,50 cent. Ajo që poashtu kanë kërrkuar blektorët është takimi në mes të prodhuesve, ministris dhe përpunuesve, në mënyrë që të gjendet modeli  më I mirë I bashkëpunimit, tha Nimanbegu.

Problemi tjetër I blektorëve është edhe TVSH-ja e cila është tejet e lartë për këtë veprimtari  dhe  nga kjo metodë më së shumti  përfiton shteti.

Poashtu edhe Akciza në karburante është një problem tjetër që I shqetëson bujqit, sepse shpenzimet e karburanteve janë tejet të larta për ta, dhe zvogëlimi I cmimit do të ndihmonte bujqit më së shumti në punën e tyre.

Deputeti Nimnabegu gjate séances poashtu theksoi se nga bisedat qe ka pasur me bujq, ata kane propozuar qe te formohet nje Keshill per bujqesi, si trup  punues I cili do te ishte si ure lidhese ne mes te prodhuesve dhe ministris dhe nuk do te kishte ëso lloj situatash.

Nimanbegu përmendi edhe  një çështje tjetër që ka të bëjë me Ligjin për tokat bujqesore, për të cilin duhet të veprohet në të ardhmen.

“Ajo që ne duhet të mendojmë së bashku  është se si  të formojmë pozicionin që prodhuesit bujqësorë të ndihen të respektuar nga ana e shtetit, e I respektuar mund të ndihet vetëm nëse I krijojmë politikat afatgjate që ai të mos ndiejë bariera në punën e vetë. Ne kemi pasur disa lëvizje positive, por ajo që është më e rëndësishmja është se kjo ministri duhet të jetë në teren, ajo nuk duhet të jetë e mbyllur në institucionin e saj, por ajo duhet të ketë takime konstante me prodhues”, përfundoi Nimanbegu.

TV Teuta/ Ilmira Lika

Share.