Fejziq: Gjenocidi të thirret me emrin e tij të vërtetë

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dhimbje, pikëllim, gjithçka që shihni këtu në Srebrenica është ajo që ju kujton padrejtësinë, krimet e tmerrshme, vrasjen e njerëzve të pafajshëm, projekte të shteteve të mëdha dhe gjithçka që nuk është e mirë, tha Rifat Fejziq, Reisi i Bashkësisë Islame të Mali të Zi, gjatë qëndrimit në Potoçari.

“Unë jam pak më emocionues kur bëhet fjalë për Srebrenicën dhe për këtë krim të tmerrshëm i cili është kryer në Srebrenicë. Është një krim i tmerrshëm në zemër të Evropës pas Luftës së Dytë Botërore. Është gjenocid, një përpjekje për të shfarosur një komb”, tha Reisi Fejziq për Anadoll.

Ai foli gjithashtu nëse Rezoluta mbi gjenocidin në Srebrenicë, e miratuar nga Parlamenti i Malit të Zi, e përcakton këtë vend si Euro-Atlantik.

“Unë jam shumë krenar për këtë. Dhe nëse ka ndonjë gjë pozitive këtu sot, ajo që unë mbaj me vete këtu është votimi i Rezolutës mbi gjenocidin në Srebrenicë kohët e fundit në Parlamentin e Malit të Zi nga e gjithë opozita dhe një pjesë e qeverisë së Malit të Zi.”

Edhe sot, një delegacion i madh nga Mali i Zi në nivelin më të lartë, duke filluar me Presidentin Millo Gjukanoviq, Zëvendës Kryeministrin Dritan Abazoviq, Ministrin e Punëve të Jashtme të Malit të Zi Gjorgje Radulloviq, deputetë të shumtë … është këtu në Srebrenicë, në Potoçari. Në një farë mënyre, mund të them se të paktën në këtë moment, ne po vijmë nga Mali i Zi në këtë tubim në Srebrenicë me atë krenari. Shpresoj që vendet e tjera të ndjekin këtë shembull pozitiv nga Mali i Zi dhe që më në fund do t’i quajmë disa gjëra me emrat e tyre të vërtetë “, tha Fejziq.

Reisi i Bashkësisë Islame të Malit të Zi gjithashtu foli nëse është koha që gjenocidi në Srebrenicë të njihet në Serbi, por gjithashtu edhe në Republikën Serbe.

Mendoj se më në fund është koha që duhet të përballemi me të vërtetën. Unë mendoj se nëse këto vende të Ballkanit vazhdojnë sinqerisht rrugën e tyre evropiane dhe bëhen anëtare të plota të Bashkimit Evropian, disa gjëra duhet të quhen me emra të vërtetë dhe gjenocidi duhet të quhet me emrin e tij të vërtetë – gjenocid në Srebrenicë. Unë shpresoj dhe besoj se disa njerëz të rinj do të vijnë, disa breza të rinj që do të jenë gati si gjermanët pas Luftës së Dytë Botërore treguan se njerëzimi dhe gatishmëria për të hequr dorë nga individët që e bënë këtë në emër të tyre, për t’u kërkuar falje njerëzve, familjeve viktima, sepse kjo është mënyra e vetme që ata mund të mbështeten në perspektivën dhe të ardhmen e tyre. Kjo duhet të bëhet mbi të gjitha për hir të tyre dhe fëmijëve të tyre. Unë mendoj se në atë mënyrë, ata mund të jenë në gjendje të heqin fajin dhe njollat ​​nga njerëzit e tyre. Në këtë mënyrë, duke mohuar vazhdimisht gjenocidin, ata e mbajnë të gjithë kombin e tyre nën atë peng. Mendoj se kjo gjë nuk është e zgjuar për ta , “tha Reisi Fejziq.

Ai theksoi se beson në fitoren e Srebrenicës dhe popullit të Srebrenicës.

Delegacioni i Parlamentit të Malit të Zi, i cili mbërriti në Potocari sot, dorëzoi një kopje të Rezolutës mbi gjenocidin në Srebrenicë, e cila u miratua kohët e fundit nga Parlamenti i Malit të Zi.

Share.