Bardhi dergon leter te hapur mbi situaten ne Rumi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Burimi: RTMZ

Lidhja Demokratike në Mal të Zi, ka kërkuar nga presidenti i shtetit, Millo Gjukanoviq,që urgjentisht  të ndalojë ndërtimin e kishës jo legale në Rumi dhe që , siç theksohet, kjo bjeshkë të lirohet nga okupimi  dhe hapësira të kthehet në gjendjen e mëparshme. Në kërkesën e LD në MZ, të cilën e ka nënshkruar kryetari, Mehmet Bardhi, theksohet se tash një kohë të gjatë presim që definitivisht të mënjanohet kjo kishë nga metali dhe, siç thuhet,  maja e Rumisë të çlirohet.

Letren mund ta lexoni ne teresi.

Zaustavite radove na vrhu Rumije!

Predsjednik Demokratskog saveza Mehmet Bardhi zatražio je od premijera Duška Markovića da zaustavi radove na izgradnji crkve na vrhu Rumije. On je upozorio da provokativne i prijeteće radnje Miropolije crnogorsko primorske, “mogu ugroziti mir”.

Bardhi je u pisanom dopisu Markoviću ocijenio “da se radi o okupaciji Rumije pred nosom zvaničnih struktura Bara i države te da bi cijeli prostor trebalo dovesti u prvobitno stanje, prije postavljanja objekta 2005. godine”.

“Dok dugo čekamo da konačno uklonite nelegalni metalni objekat, odnosno metalnu crkvu i oslobodite vrh Rumije, na društvenim mrežama od 14. oktobra gledamo fotogtafije konja koji nose građevinski materijal padinama planine. Na objavljenim fotografijama nakon 20. oktobra, vidi se izgrađeni dio zida od kamena i betona, skela, mješalica za beton i radnici. Mislim da je red i vakat da odlučno reagujete preko svojih legalno-legitimnih institucija na čijem ste čelu, odmah zaustavite dalje građevinske radove na vrhu Rumije i počnete potrebne radnje u duhu rješenja o uklanjanju tog objekta”, napisao je nekadašnji poslanik u crnogorskom parlamentu.

Podsjetio je da je crkvu postavila tadašnja Vojska Srbije i Crne Gore 18. juna 2005, uz izdašnu pomoć republičkih vlasti.

“Crkva je na vrh Rumije “odletjela” vojnim helikopterima MI-8 ali je cijeli konvoj iz luke Bar, sa upaljenim rotacionim svijetlima, obezbjeđivao policijski automobil reg. ozn. P-200-279. Taj objekat koji je okupirao i devastirao vrh Rumije, ne samo da nije legalan nego predstavlja namjernu, ciljnu, jasnu i najveću provokaciju i prijetnju za to mirno i pitomo podneblje, konkretno za albansko autohtono stanovništo a i druge miroljubive gradjane i ljude, ljubitelje slobodnih visokih vrhova i planina”, ističe Bardhi.

Naveo je da je Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, 22. jula donijelo rješenje o uklanjanju crkve sa Rumije , jer je crkva postavljena protivno zakonima.

“To rješenje je postalo izvršno i mislili smo da će pravda pobjediti i zaustaviti ratni okupacioni poklič i brutalni građevinski pohod Srpske pravoslavne crkve, ne samo na otocima Skadarskog jezera nego i na vrh Rumije. Nažalost, rješenje nikada izvršeno, naprotiv sada imamo još brutalniji i više prijeteći napad na vrh Rumije, gdje se gradi objekat od čvrstog materijala” ocijenio je Bardhi.

Pozvao je Markovića da oslobodi vrh Rumije jer “prirodno kamenje i gusta trava, a posebno rijetke biljke i njihovi cvijetovi sa stotine najlepših boja i mirisa, ne trpe miris gvožđa i rđe čeličnih okova”.

“To je naša molba i naš zahtjev zbog čega vam se obraćamo. Zaustavite zlo”, napisao je Bardhi.

Pismo iste sadržine Bardhi je uputio i predsjedniku Milu Đukanoviću, predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, ministru za ljudska i manjinska prava Mehmetu Zenki, direktoru Uprave za inspekcijske poslove Aliji Košuti, predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću, predsjedniku SO Bar Miću Orlandiću i diplomatskim predstavništvima.

 

Share.