“Art Club” boton librin “Ngjarje dhe ndodhi në Anë të Malit” të autorit Shevqet Dragaj

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mësuesi në pension Shevqet Dragaj ka botuar këto ditë librin “Ngjarje dhe ndodhi në Anë të Malit”. Libri është botuar nga Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” dhe ai është përmbledhje e materialeve me vlerë mbi ngjarjet e ndryshme që kanë ndodhur në trevën e Anës së Malit gjatë dy shekujve të fundit. Libri përbëhet nga 343 faqe dhe në të janë përfshirë 193 rrëfime mbi ngjarje dhe ndodhi të ndryshme, të cilat autori i ka mbledhur nga persona të moshuar përgjatë tri dekadave në vendbanimet e Anës së Malit.

Në parathënien e librit, dr. Nail Draga thekson se “është evidente se shumë ngjarje nga e kaluara janë zbehur apo harruar tërësisht nga fakti se askush nuk i ka shënuar në letër, e në ditët tona kanë mbërritur si gojëdhëna, duke e humbur edhe origjinalitetin, sepse koha e ka bërë të veten”. Prandaj duke pasur parasysh këtë dukuri, botimi i këtij libri merr rëndësi të veçantë, duke bërë që kjo pasuri me vlerë e krijuar ndër vite nga brezat e mëparshëm të mos harrohet.

Redaktor i librit është dr. Nail Draga, recensentë Ali Salaj dhe Ali Gjeçbritaj, lektor Sabri Halili, ndërsa redaktor teknik Gazmend Çitaku.

Libri është shtypur në shtypshkronjën “IVPE” – Cetinë, ndërsa botimi i tij është mundësuar nga Fondi për Mbrojtjen dhe Realizimin e të Drejtave të Pakicave. Për mbledhjen dhe përgatitjen e materialit, autorit i ka ndihmuar bashkatdhetari ynë në SHBA, Cafo Boga.

Shefqet Draga u lind në Oblikë (Shkodër) në vitin 1939. Shkollën fillore e ka kryer në Sukubinë dhe Katërkollë, ndërsa të mesmen – normalen në Prishtinë. Ka punuar mësues në Shkollën Fillore “Gjergj Kastrioti – Skënderbeu” në Ostros të Krajës (1957-1965) dhe në Shkollën Fillore “Bedri Elezaga” në Katërkollë derisa ka dalë në pension në vitin 1999. Ka pasion mbledhjen e materialit të trashëgimisë kulturore në Anë të Malit. Ky është libri i tij i parë.

Në kuadër të veprimtarisë së tij botuese “Art Club”, botuesi më i madh ndër shqiptarët në Malin e Zi, ka botuar deri tani 110 libra, kryesisht të autorëve shqiptarë në Malin e Zi.

 

 

 

 

 

Ulqin, më 24. 03. 2016                                                                             SHAI “Art Club”

Share.